Mitähän vielä? Jo jonkin aikaa on täällä ihmetelty Elsan "huonoa happea", eli läähätystä. Läähätys ei ole kipuläähätystä, vaan sellaista suu auki, suu leveästi auki -läähätystä. Alkuviikon kipuilut on jo yhtä menneitä kuin tämän talven lumet, joten jokin muu syy Else-Majn hengitykseen on..

Elsa ei ole väsynyt. Vauhti on....kuin nuorena. Se menee kuin veturi kävelyllä, pomppii pihalla, laukkaa, riehuu Aamun kanssa...ei siis merkkejä sellaisesta väsymyksestä, mikä voisi aiheuttaa hurjan läähätyksen rasituksessa. Mutta tosiasia on, että Elsa "on huonolla hapella". Elsan olotila muistuttaa ihmisellä flunssan jälkeistä tilaa, eli sellaista "äääh, puuh" -tilaa. Tänään aamulla Muori sitten heti rasituksesta yski, eli portaat alas laukassa ja lelun kanssa riehuminen aiheutti kakomis-yökkimis -kohtauksen. Samoin seuraneidin vastaanottoseremonia iltapäivällä päättyi Elsan köhintään. Elsa syö hyvin ja on virkeä, eli ei todellakaan ole sairaan oloinen.

Mutta koska kyseessä on flatti ja ikää on jo lähemmäs 11 vuotta, oli parasta varata aika eläinlääkäritädille. Seuraneidin omat epäilykset ovat taas siellä kasvainten suunnalla (joko nielussa tai hengityselimissä), tai sitten on vaan kysessä nielutulehdus. Niinpä, kun tietäis. Mutta maanantaina taas mennään tutulle eläinlääkärille naapurikaupunkiin. Käsikopelolla seuraneiti on tutkinut Muorin suuta, mikäli sinne olis joku vierasesine jäänyt jumiin. Sinänsä ei mikään ihme, jos siellä jokin vierasesine olisi, sillä Elsan sisuksiin ulkona häviää kaikki puuhalkoa pienemmät heinät ja tikut . Mutta toisaalta, itse köhä kuullostaa aivan siltä, kuin Elsalla olisi äänihuulet ja nielu tulehtunut. Miksei tuo koira ole oppinut näiden vuosien aikana puhumaan paremmin, että osais nyt kertoa mikä mättää, ettei aina tarvitse olla huolissaan.

Ja huomenna Aamu pääsee vihdoinkin fysioterapeutuin käsittelyyn. Jumissa se on, sen näkee maallikkokin, mutta kuinka pahasti, se selviää huomenna. Toivottavasti fysioterapeutti osaa antaa spondyloosi-koiralle jumppa-ohjeita, kunhan ei mitään zumbaa meille määrää