Viime yönä, kun olin juuri nukahtanut, havahduin kolahdukseen. Pimeässä jo mietin äänen alkuperää, kunnes tajusin, että viereisessä huoneessa Aamu touhuaa jotain. Sytytin valot makkariin ja näin mitä Aamu teki. Se yritti paniikissa tunkea itseään n. 30 cm leveään, kirjahyllyn ja seinän väliseen rakoon. Siis ihan paniikissa.

Muutaman metrin matkalla makkarista Aamun luo ehdin jo ajatella vaikka mitä. Onko kyseessä epileptinen kohtaus vai etiäinen, eli että Aamu tuntee olonsa epämukavaksi.

Aamu kitisi ja oli levoton, jännittynyt. Häntä matalalla, katse pelokas. En voinut käsittää mistä oli kyse. Kokeilin vatsan seutua, eihän kyseessä vaan ole vatsalaukukun kiertymä??

Seurasin Aamun käyttäymistä tovin. Se meni paniikissa sängyn alle...ja ottaen huomioon Aamun koon ja selän jäykkyyden, pelkäsin, ettei se pääse pois sängyn alta ja joutuu vielä enemmän paniikkiin. Sai sen houkuteltua pois piilosta ja kävin itse levolle uudestaan. Aamu rauhottui.

Kunnes sama toistui kahden tunnin päästä uudestaan. Lähdettiin käymään ulkona ja Aamu oli siellä "ei oma itsensä". Jotenkin niiiin poissaoleva. Sisälle se ei olisi halunnut tulla, joten jouduin hakemaan sisätiloista herkkua, jolla sain sen houkuteltua sisälle. Ehdin siinä välissä pelätä, kun herkkuja hain sisältä, että Aamu kaivautuu pimeässä jonnekin, mistä en sitä saa pois. Ja kello oli tuolloin 02.00..

Uusi yritys saada yöunesta kiinni. Avasin kellarin oven Aamulle ja se painui yksin pimeään kellariin, saunaan nukkumaan. Reppana. Ovet oli tietenkin auki, eli se pystyi tulemaan kellarista pois, kun halusi.

Heräsin kellon soittoon klo 6.20. Aamu nukkui tuolloin vierelläni sängyssä ja alkoi nuolemaan kättäni, kun sille pimeässä juttelin, iloisena siitä, että se oli tullut pois kellarista.

Mitä Aamu panikoi? Sattuiko sitä, vai pelkäsikö se katolta tulevaa lunta? Kallistun jälkimmäiseen vaihtoehtoon.. Viime talvena oli jo havaittavissa paniikkireaktio, kun lunta tuli katolta alas. Vai oliko kyseessä jonkinlainen epileptinen kohtaus? Aika näyttää.

Nyt on väsy. Ja pikkasen huoli Aamun olotilasta