On olemassa hyviä koiria ja 'huonoja' ohjaajia. Ja 'huonoja' koiria, joilla hyvä ohjaaja. Ja 'huonoja' koiria, joilla 'huono' ohjaaja. Sitten on olemassa työpari, joissa kaikki ns. natsaa, eli koira on hyvä ja ohjaaja on hyvä. Päteekö tämä lajiin kuin lajiin, sitä olen miettinyt viime aikoina...

Kaikkihan varmasti riippuu ihan siitä, mitä asetetaan tavoitteiksi. Halutaanko harrastaa ihan tavoitteellisesti, jolloin tähdätään kisoihin ja kokeisiin, vai harrastetaanko vaan omaksi ja koiran iloksi. Ja jossakin mutkassa tähän kaikkeen sitten liitetään motivaatio, sekä koiran, että ohjaajan.

Otetaan esimerkiksi tämän talouden kaksi koiraa. 

Esimerkki 1, eli Aamu, ikää 7 vuotta
Aamu on ollut erikoinen tapaus ihan pienestä asti. Sitä ei ole kiinnostanut oikein mikään tekeminen ja sitä on ollut vaikea motivoida harrastukseen kuin harrastukseen. Lisäksi Aamusta kasvoi erittäin iso ja raskas narttu, joten fyysisetkään ominaisuudet eivät ole olleet kovin mairittelevat harrastamista ajatellen. Rakenteeltaan Aamu on kuitenkin terve (jos ei nyt puhuta spondyloosista) ja sopusuhtainen, eli kaikki on ns. isoa. Silti Aamua on koulutettu, ihan sillain perustarpeisiin. Sen kyky oppia asioita on ilmiömäinen. Aamu on meidän lauman "temppuilija", eli sille on voinut naksuttimella opettaa erilaisia temppuja.
Eri lajeissa Aamu on ns. alkeistasoa. Vaikka se ennen sairauden löytymistä nousi agilityssa 3-luokkaan, voi sen agilityn koulutustason luokitella "vahvaksi" ykkösluokkalaiseksi. Noutajien juttuja se osaa taipumuskokeen tasoisesti. Tokoilussa taso on alo-luokan vaatimustasoa.

Kelpaako tämä meikäläiselle? Kelpaa. Se on ungefär, mihin meikäläinen ohjaajana kykenee kyseisen koiran kanssa.

Esimerkki 2, eli Tuuli ikää n. 20 kk
Nimi oli enne. Tai sitten valitsin pentulaatikosta sellaisen pennun, jolle nimi sopii . Tuuli on täysin erilainen yksilö, mitä Aamu. Jos siis koiran motivaatiota tarkastellaan. Tuulilla on sisäinen moottori - turbo-sellainen, joten ohjaajan on osattava säädellä kaasujalkaa. Fyysisiltä ominaisuuksiltaan Tuuli on ketterä ja nopea, vaikkakin takajalkojen 'heikkous' tulee varmasti näkymään jossain vaiheessa sen elämää. Omasta mielestäni Tuulissa on ainesta, mutta sen häiriöherkkyys tulee olemaan rajoittava tekijä, lajissa kuin lajissa. Mutta onneksi Tuuli on vielä nuori, joten kaikkea voi kehittää! Jos vaan ohjaaja osaa

Kelpaako tämä sitten meikäläiselle? Kelpaa. Toistaiseksi. Jos vaikka taas tämän koiran kanssa oppisi vielä lisää lajista kuin lajista.

Olikohan siinä pitkällä tähtäimellä meidän tavoitteet?

Seuraavan videopätkän ihmisillä on ainakin ollut tavoitteet selvillä aika varhain...TÄSTÄ VIDEOON